Osteopathie

Wat is het?

Osteopathie is een manuele behandelwijze waarbij naar het gehele lichaam wordt gekeken. Ons lichaam heeft een zelfherstellend vermogen. Dit betekent dat we een intern systeem hebben dat er voor zorgt dat we zo gezond mogelijk blijven.

Ons lichaam kan door bijvoorbeeld een blessure, operatie of stress, een bewegingsbeperking oplopen. Dit zorgt voor een verminderde aan- en afvoer van de vloeistofstromen in ons lichaam. Het gevolg hiervan is dat het zelfherstellende vermogen verminderd en er klachten door het hele lichaam kunnen ontstaan. Dit is de reden waarom de osteopaat verder kijkt dan alleen de locatie van de klacht. Het komt zeer regelmatig voor dat een klacht zich elders uit, dan waar de oorzaak zit. Hierdoor kunnen de klachten vaak terugkeren of verdwijnen ze helemaal niet.

Het doel van de osteopaat is om de oorzaak van de klacht te achterhalen en het zelfherstellende vermogen van het lichaam te optimaliseren. 

Als osteopaat doe ik een uitgebreid onderzoek en behandeling van het hele lichaam. Ik kijk naar bewegingsverliezen in het lichaam die betrekking hebben tot de klacht. Deze bewegingsverliezen hef ik zoveel mogelijk op, zodanig dat het zelfherstellende vermogen van het lichaam weer optimaal kan functioneren. Osteopathie heeft een brede kijk op het lichaam en ziet elke persoon als uniek. Om die reden is een osteopathie behandeling geschikt voor vrijwel iedereen, we behandelen bijvoorbeeld baby’s, kinderen, volwassenen maar ook zwangere vrouwen en (top)sporters.

Omdat osteopathie op een andere manier naar klachten kijkt, kan dit een perfecte aanvulling zijn op de reguliere zorg van (sport)artsen, specialisten en fysiotherapeuten. Daarom dat ik graag samenwerk, om op die manier tot de beste zorg voor jou te komen. De unieke locatie in het Sport Medisch Centrum biedt tal van mogelijkheden hiervoor.

Wanneer Osteopathie ?

Volwassenen

 • Klachten aan spieren en/of gewrichten
 • (Terugkerende) sportblessures
 • Klachten na operaties (littekens)
 • Hoofdpijn, Aangezichtspijn, Kaakklachten
 • Duizeligheid
 • Darmklachten (PDS)
 • Maagklachten (zure oprispingen, brandend maagzuur)
 • Blaasklachten (terugkerende blaasontstekingen, urineverlies)
 • Menstruatieklachten
 • Klachten rondom de zwangerschap

Baby’s & kinderen

 • Reflux
 • Darmkrampjes of onverklaarbare buikpijn
 • Onrustige baby’s
 • Baby’s die veel huilen
 • Voorkeurshouding
 • Oorontstekingen
 • Groeipijn
 • Bedplassen
Osteom Osteopathie

Werkwijze Osteopathie

Intake

We beginnen met een intake waarbij we opzoek gaan naar inzicht in jouw klachten. Dit doen we door samen in gesprek te gaan en/of doormiddel van een vragenlijst. Deze informatie, is nodig om te bepalen welke verbanden er tussen jouw klachten en mogelijke (medische) geschiedenis zijn.

Na de intake bespreken we het vervolgtraject om je zo doelgericht mogelijk te onderzoeken en te behandelen. Wanneer na de intake blijkt dat verder onderzoek nodig is, zal ik je doorsturen naar de huisarts of naar een andere specialist indien dit mogelijk is. Samenwerking met andere medische disciplines vind ik belangrijk om de beste zorg te kunnen leveren.

Osteopatisch onderzoek

Tijdens het onderzoek zal ik manueel(met de handen) de beweeglijkheid van het lichaam testen met betrekking tot jouw klacht. Dit betekent dat ik bijvoorbeeld kijk naar de beweeglijkheid van de schouder, maar ik kan bijvoorbeeld ook via de buik het orgaanweefsel op bewegelijkheid testen.

Wanneer het neurologisch systeem dieper onderzocht moet worden, kan dit gedaan worden doormiddel van specifieke testen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een reflexhamer, een radeerwieltje of andere materialen.

Osteopatische behandeling

De aanpak van een behandeling kan variëren van subtiel tot vrij stevig en duurt tussen de 45 en 60 minuten. Afhankelijk van de klacht plannen we 1 tot 4 weken tussen de behandelingen, zodat het lichaam in de tussentijd zichzelf kan herstellen en tot een nieuw evenwicht kan komen.

Mogelijk krijg je ook voedingsadviezen of adviezen t.a.v. de huidige leefstijl, om het risico op terugkerende klachten te verminderen. Na uiterlijk 3 à 4 behandelingen evalueer ik samen met jou de behaalde resultaten en bekijken we wat de klacht nog nodig heeft, of dat we de behandeling kunnen afsluiten.

Sport Medisch Centrum

Locatie Jeroen Bosch

Hoofdlocatie SMC JBZ
Marathonloop 9
5235 AA ‘s-Hertogenbosch

+316 251 723 70
jacqueline.boonman@osteom.nl

Het Sport Medisch Centrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is het sportcentrum in Den Bosch en omgeving. Het huist verschillende specialisten op het gebied van (sport)orthopedie, sportgeneeskunde,(-en) (sport)fysiotherapie en osteopathie. Door de nauwe samenwerking binnen een multidisciplinair team van specialisten, zorgt het SMC JBZ voor complete zorg binnen het sportsegment. Onze praktijkruimte is gevestigd binnen het sportcomplex “De Plek”, op de eerste etage.

Locatie

Sportiom

Victorialaan 10
5213 JE ‘s-Hertogenbosch

+316 251 723 70
jacqueline.boonman@osteom.nl

Het Sportiom in Den Bosch heeft een breed sportaanbod en beschikt over veel sportfaciliteiten waaronder een compleet uitgeruste fitnesszaal, een gymzaal en een zwembad. Onze praktijkruimte in het Sportiom is gevestigd bij de Fitnessclub. U kunt zich melden aan de balie van het fitnesscentrum.